Sağlıklı Bilgiler
Blog
Fatma Sağlam | İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı

Hipertansiyon Her Ne Nedenle Yükseliyor İse Önemlidir!

1-  Benim tansiyonum sinirsel yani sinirlenince yükseliyor, her zaman yükselmiyor aslında(!)

 Hem arada yükseliyor (!)

 Benimki asabi tansiyon (!)

 Bende bi şikayet yapmıyor ki(!)

 Tuzsuz yiyorum ama turşu, peynir, zeytin tüketiyorum arada :grimacing: (!)

 Benim için tansiyon 15-16'larda olması normal daha düşerse başım dönüyor, yani benim için normal olan tansiyon bu (!)

 Bunların hepsi ve daha fazlası hastalarımdan yıllar içinde dinlediğim ve bir çok meslektaşımın da eminim çok duyduğu cümleler! 

 Bu cümleler maalesef doğru bildiğimiz yanlışlar! Hipertansiyon hastalarına zarar veren ve hastalığı kabul etmede gecikmeye neden olan bahaneler! 

2 farklı zamanda tansiyon 140/90 üstü ölçülürse, buna tıbbi tanımlama olarak HİPERTANSİYON kabul ediyoruz. Mutlaka ilk önce yaşam tarzı değişikliği, tuz kısıtlanması, egzersiz, uygun su tüketimi, tansiyon takibi ve bu önlemlere rağmen tansiyon yüksekse medikal tedavi başlanması çok önemlidir.

İlaç başlanmasından değil hipertansiyonun kendisinden korkmamız lazım. Çünkü Hipertansiyon hızlanmış ateroskleroz yani damar sertliği demek. bu ise artmış inme riski, artmış kalp krizi riski demek.

Bugün de tatsız tuzsuz konulardan bahsettim ama dost acı söyler diye kabul edin.Klinikte tansiyonu yüksek ölçtüğüm hastalar olunca bu konuya değinmek istedim.

Ara ara tansiyonunuzu ölçün.

10-15 dk dinlenmiş vaziyette. Çay, kahve, sigara,alkol almadan, ve sakin ve oturur vaziyette ölçülen tansiyon çok daha doğru fikir verir. Klinikte ölçünce hemen hipertansiyon teşhisi koymuyorum ama ben de hastalarıma ev ölçümü ve takibi öneriyorum..

Fatma Sağlam | İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı
Hakkımda